Wednesday, November 3, 2010

Törmäyskurssilla Gaddafin kanssa

Maltan lehdistö kirjoitti keskiviikkona 3.11 eriskummallisesta tapahtumasarjasta, jossa potkut saanut maltalainen lentokapteeni Sinclair Portelli vaatii vahingon- korvausta Maltan liikenneviranomaisilta (Transport Malta). Tapahtumat saivat alkunsa Libyan ilmatilassa maaliskuussa 2009, kun Portellin ohjaama maltalaisen Medavia-yhtiön kone lensi vaarallisen lähellä kahta Mabrukin lähistöltä noussutta Airbus-lentokonetta. Kapteenin mukaan vaaratilanne oli "tyhjästä ilmaantuneiden" libyalaiskoneiden aiheuttama. Libyalaiset viranomaiset pitivät Portellille tämän laskeuduttua pikaisen kuulustelun, ja mies sai lentokiellon Libyan ilmatilaan.


Medavia yritti lähes vuoden ajan tuloksetta selvittää asiaa Libyan kanssa, ja viime helmikuussa Portelli sai virallisesti kenkää. Potkujen syyksi ilmoitettiin lopulta salamyhkäisesti force majeure, "koska Libyan johtaja Muammar Gaddafi oli ollut kyydissä toisessa Airbus-koneista".

Portellia asiassa potuttaa se, että Transport Malta ei ole tehnyt tapauksesta tutkimusta, tai ainakaan toimittanut lentäjälle minkäänlaisia tutkimustuloksia. Virastolla on nyt kymmenen päivää aikaa toimittaa Portellille selvitys asiasta. Sen kannattaisikin pikimmiten lähettää tiedustelijansa ottamaan selvää, minne eversti Gaddafilla oli 20 kuukautta sitten niin kova kiire, että rutiinilennolla ollut rahtikone oli jäädä jalkoihin, ja miksi syy vaaratilanteesta vieritettiin maltalaispilotin niskaan. Jäämme työttömän lentäjän kanssa odottamaan vastauksia.

No comments:

Post a Comment