Monday, November 1, 2010

Lintudirektiivi ja nokankoputtajat


Maltan ja EU:n välinen henkien taisto saarivaltion linnunmetsästyskauden pituudesta käy taas tulikuumana. Asia on pohjimmiltaan yksinkertainen: Malta aikoo julistaa ensi keväänä kolmen viikon metsästyskauden, jonka aikana metsämiehet saisivat ampua 25,000 turturikyyhkyä (Streptopelia turtur) ja viiriäistä (Coturnix coturnix). EU ei tätä kuitenkaan hyväksy.

Turturikyyhky ja viiriäinen
Aikomus on EU:n mukaan sen lintudirektiivin vastainen. Direktiivi, jonka tarkoitus on suojella ja säilyttää Euroopan lintukantoja, kieltää metsästyksen keväällä, joka on lintukannoille haavoittuvaisinta aikaa. Sääntöön on kuitenkin mahdollista saada poikkeus, kuten Maltan kohdalla toimittiin viime keväänä. Tuolloinkin hallitus halusi saman kolmen viikon metsästyskauden, mutta tyytyi lopulta oikeudenkäyntiuhan alla viikon sesonkiin ja 7,500 tapetun linnun kiintiöön.

Ennen oli toki toisin. Malta ei paljon poikkeuslupia kysellyt, kun se ensimmäisinä EU:n täysjäsenvuosinaan 2004-07 järjesti täysimittaisen kevätmetsästyskauden. Tästä maa sai EU:n oikeustuomioistuimen kimppuunsa, ja kevät 2008 oli kyyhkyille leppoisaa aikaa. Tuomioistuin kuitenkin tyri pahasti, kun se lausunnossaan meni lupaamaan Maltalle tulevaisuudessa "rajoitetun" kevätmetsästyskauden. Tähän Maltan hallitus nyt vetoaa, ja sanoo nykyisen ehdotuksensa olevan EU-sääntöjen sallimissa rajoissa.

Tämän palloilun keskellä lintudirektiivi tuntuu totta puhuen olevan vain yksi pitkällä listalla olevista EU:n säännöistä, joilla Malta on valmis pyyhkimään perseensä. Maa on saanut viime vuosien aikana Brysselistä jos jonkinlaista noottia, huomautusta ja varoitusta direktiivien laiminlyönnistä liittyen esimerkiksi äitiyslomiin, rahanpesuun, kaatopaikkoihin, vesipolitiikkaan, tulvien estoon, melusaasteeseen ja lentokoneiden tankkaukseen - nimetäkseni muutamia.

Maltan hallitus on epäilemättä valmis tinkimään, vitkuttelemaan ja testaamaan EU:n kärsivällisyyttä edelleen myös linnustusasiassa - ja tarvittaessa pyllistämään Brysselin suuntaan - ja kevään tullen viiriäinen saa taas kyytiä.

1 comment:

  1. Onhan tuo vähän erilaista suhtautumista EU-direktiiveihin kuin mitä Suomessa harjoitetaan. Täällä riennetään aina tottelemaan kaikkia EU-määräyksiä mahd.nop. En tietysti tällä tarkoita sanoa, että lintujen metsästys olisi jotenkin suotavaa puuhaa. - Aika erikoisen näköisiä nuo maltalaiset kyyhkyset ja viiriäiset tosin ovat?

    ReplyDelete