Tuesday, November 2, 2010

HBO:n hiekkalaatikkoleikki


Tänään riidellään hiekasta. Amerikkalainen TV-yhtiö HBO kuvaa parhaillaan uutta Game of Thrones -fantasiasarjaansa Maltalla. Kuvausalueeksi ollaan kelpuutettu Gozon saarella sijaitseva kivikko, jossa esiintyy runsaasti esihistoriallisia fossiileja. HBO lupasi tietenkin pitää geologisesti tärkeästä pläntistä hyvää huolta filmauksen aikana.

Asianmukainen työväline
Kuvausryhmä sai MEPAlta (The Malta Environment and Planning Authority) myös luvan käyttää hiekkaa maiseman muokkaamiseen, kunhan se noudattaisi tiettyjä ehtoja. Määräysten mukaan hiekka tulee putsata pois manuaalisesti luudilla ja lapioilla, jotta alle jääneet fossiilikivet säilyisivät ehjinä. Tuotantoryhmän neropatit alkoivat kuitenkin suorittaa siivoustaan jenkkityyliin jämerillä puskutraktoreilla ja kuormureilla, vaikka alueella ei normaalisti saa ajaa edes henkilöautolla.

HBO oli toki jättänyt MEPAlle 15,000 euron takuurahan, jonka viranomaiset nyt aikovat luonnollisesti pidättää mahdollisten tuhojen maksamiseksi. Paikalliset luonnonsuojelujärjestöt ovat kuvailleet takuusummaa naurettavan pieneksi. Mikäli kuvausryhmä on onnistunut aiheuttamaan merkittävää tuhoa fossiilialueella, hiekkalaatikkoriitaa tullaan epäilemättä puimaan vielä pitkään sen jälkeen, kun itse koko miekkojen- kalistelueepos on jo purkitettu.

No comments:

Post a Comment