Thursday, December 16, 2010

Rattijuopotteluko vaarallista?

The Independentin kakkossivun otsikko kertoo torstaina 16.12, että Maltan terveysministeri Joe Cassar sanoo rattijuoppouden olevan hengenvaarallista. On siis taas joulusesonki.

Jos Maltalla kuskit ryyppäävät joulujuhlien aikaan vielä enemmän kuin normaalisti, en taida uskaltautua liikenteeseen ennen tammikuun puoliväliä. Kun jo marraskuussa jouduin väistämään baarin terassille peruuttanutta kotimatkalle lähtenyttä asiakasta, onkohan vilkkaassa risteyksessä sijaitsevan kuppilan julkisivusta mitään jäljellä joulupyhien jälkeen?

Terveysministeri toteaa vuotuisessa joulurattijuopumushölinässään, että "maltalaiseen kulttuuriin kuuluu ottaa juoma tai kaksi joulua juhlittaessa, mutta liiallinen juominen saattaa vahingoittaa kehoa sekä aiheuttaa onnettomuuksia ja jopa kuolemantapauksia". Hän myös selittää, kuinka "on tieteellisesti todistettu, että alkoholi heikentää ihmisen kykyjä etenkin autolla ajetteassa". Cassar huipentaa puheensa kertakaikkiaan upeaan ehdotukseensa, jossa hän on keksinyt, että yksi juhlijoista voisi olla selvin päin ja olla kuskina muulle porukalle.

Eipä tarvitse ihmetellä, kuinka kevyesti paikalliset ihmiset suhtautuvat jurrissa ajamiseen, kun ministeritasolta aiheeseen otetaan kantaa lastentarhatason ehdotuksilla ja paasaamalla kansalle, että juokaa vähemmän, koska viinasta tulee känniin ja kännissä on vaikea ajaa.

Jorinansa ohessa Cassar sivuuttaa päihdetyötä tekevän Sedqa-organisaation ehdotuksen satunnaisista puhallutusratsioista lausumalla ainoastaan, että on toki idean kannalla. Tällä hetkellä Maltalla poliisi puhalluttaa kuljettajan ainoastaan, mikäli sillä on jo syytä epäillä tätä rattijuopumuksesta - tai jos onnettomuus on jo tapahtunut.

Onko tämänlaisia lausuntoja pakko jaella, jos niissä ei tarjota minkäänlaisia uusia ideoita tai ratkaisuja? Toivottavasti ministeri ei heittänyt puhettaan roskakoriin. Sen voi jälleen vuoden kuluttua mutista kuulijoille - ja sitten kummastella, miksi jotkut kaikesta huolimatta taas ajelivat kännissä joulunviettoon.

No comments:

Post a Comment